Ahmet Ada’nın Paçalı Bulut’u Raflardaki Yerini Aldı…

13 Nisan 2024 Yazan: admin  
Kategori: Duyurular, Edebiyat, Kitabiyat, Sanat, Siir, Şiir Kitapları

Ahmet Ada’nın Yeni Şiir Kitabı “”, Artshop Yayıncılık’tan Çıktı…

ARKA KAPAK YAZISI

2008-2009 yıllarında yazılan, hiçbir yerde yayımlanmamış şiirler toplamı ‘’. Usta şairin geldiği yeri işaretliyor: Sade, yalın, yalınlığın derinliğine ulaşan incelikli şiirler. Dünyada olmanın acısı, hüznü, umutsuzluğu, sevinci var bu şiirlerde; eşitliğin dilini arayan bireyin kurduğu sağlam bir ‘yapı’ anlayışı. Varoluşun sıkıntı ve umudu, tinin yürüyüşü hissediliyor. İmgenin imkânlarını kullanarak, doğayla bütünleşen insanın sesini duyuyoruz. Dünyanın, algıladığımız kadar olmadığını görüyoruz kitabı okuyunca.

Artshop Yayıncılık, Nisan 2024

YAZ MI DEDİNİZ

Yaz mı dediniz, dağlarda geyikler yoktu

Ama geri döndü bir yere ait olmanın sesi

Bekleyiniz çiçeklenen denizi

Bekleyiniz başlangıcın sesini

Taşlar arasında otun sesini

Yaz mı dediniz, geçiniz efendim

Biz yazı sesinden biliriz

Uyandın mı bir su sesi, bir kuş sesi..

Aram öldü, parmaklarının tellere akan sesi

Sason’dan dağları dolanıp gelen sesi

Yaz toprağına dökülürdü efendim

Aram öldü, asılı kaldı sürgün sesi

Kaygının buhurdanına. Geri geldi

Diyarbakır toprağına gözleri..

Kürtçe’nin sesini bekleyiniz efendim,

Sessizliğin sesini bekleyiniz efendim,

Bugün akşam saat beşte, saat beşte..

Yaz mı dediniz, yaz göğüne gömünüz

Efendim

Ahmet Ada

SanatLog Haber

sanatlog.com

Ahmet Ada’nın Yeni Şiir Kitabı: Taşa Bağlarım Zamanı

15 Mayıs 2024 Yazan: admin  
Kategori: Edebiyat, Kitabiyat, Kitaplar, Sanat, Siir, Şiir Kitapları

Ahmet Ada’nın “Taşa Bağlarım Zamanı” adlı yeni şiir kitabı Metis Yayınevi tarafından yayımlandı!

Dağıtım: Punto Dağıtım

Taşa Bağlarım Zamanı, kentin basıncından bunalan bireyin düşülke arayışlarıyla dopdolu. Düalite ortadan kalkmış, doğayla, nesnelerle bütünleşmiş insanın duyarlıkları var. Bir solukta okunan bu yaz kitabı, evrensel insanın yeryüzü ile yüzleşmesi sanki.

Ahmet Ada
___________________________________________________________
Ahmet Ada, 20 Mayıs 1947’de Ceyhan’da doğdu. Şair, yazar. Nazire Ada ile Ahmet Ada’nın oğlu. İlk ve orta okulu Ceyhan’da okudu, (1965). Devlet Su İşleri Ceyhan Şubesi (1967-69), Marangozlar İstihlak Kooperatifi (1971-87) ve otomobil ticareti ile uğraşan bir özel şirkette (1989-93) çalıştıktan sonra emekli oldu. TYS üyesi. 2024 yılında Mersin’e yerleşti. İlk şiiri “Tabuttur Kitaplar” ve Hilmi Yavuz’un şiiri üzerine bir çözümleme denemesi olan ilk yazısı “Hilmi’nin Çocukluğu” 1966’da Soyut dergisinde çıktı. Şiirlerini ve yazılarını Yeni Dergi, Papirüs, Varlık, Gösteri, Adam , Milliyet , Islık, Yaratım, Kitap-lık, Le poete travaille, Yom, Heves, Şiir-lik, Eski, Agora, Ünlem, Dize, Ada, Geceyazısı, Sonsuzluk ve Bir Gün, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap dergilerinde yayımladı. Bazı şiirleri Almanca’ya, Fransızca’ya, İngilizce’ye çevrildi.

1980’li yıllar şiirinin önemli bir temsilcisi olarak tanındı. Şiirlerinin İkinci Yeni şiir havzasından beslendiği gözlense de kendine özgü lirik bir şiir kurdu. Gerçekçi tutumlardan beslenen, destansı, lirik, hüzünlü ve incelikli şiirler yazdığı eleştirmenlerce kabul edildi. Son dönem yazdığı şiirlerle, modern şiirin biçimselliği ile modern dünya tasarımına felsefî derinlik katan yeni bir döneme girdi. Uzun ve epik özellikler barındıran şiirlerinde, göç, savaş gibi olgulara insanî bir perspektiften bakarak çok sesli bir şiire yöneldi. Şiirinin başkalaşımını da poetik yazılarla açımladı. Şiirin kavram ve terimlerinin oluşturulmasında çaba gösterdi. “Şiir Okuma Durakları” (2004) adlı kitabı modern şiire ilişkin şiir bilgisi içeren bir elkitabı olarak değerlendirildi. Şiirin sorunları ve “İkinci Yeni” şiirleri üstüne eleştirel, çözümleyici yazılarıyla da dikkat çekti. 2024 yılında, Çukurova Üniversitesi Fen- Fakültesi Türk Dili ve ı Bölümü ile Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumla “40. Yılında Ahmet Ada’nın Şiiri” çeşitli yönleriyle ele alındı. 2024 yılında, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü “İki Şair Bir Kent” adlı belgeselinde Ahmet Ada ile Celâl Soycan kent kültürü ve şiiri konuştular. Bu söyleşi DVD olarak yayımlandı.

Ödül: Gün Doğsun Gül Üstüne ile 1981 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü; Aşk Her Yerde ile 1991 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü; Vakit Yok Hüzünlenmeye ile 1993 Yunus Nadi Şiir Ödülü; “Onlar İçin Minibüs Şarkısı Üzerine Gözlemler” adlı incelemesiyle 1999 E Dergisi Şiir İnceleme Ödülü.

Eserleri:

Şiir: Gün Doğsun Gül Üstüne, 1980; Acıyla Akran, 1983; Yaz Kırlangıcı Olsam, 1985; Yitik Anka, (ilk üç kitabının toplu basımı) 1993; Aşka Her Yerde, 1990; Vakit Yok Hüzünlenmeye, 1992; Günyenisi Lirikler, 1992; Taş Plak Gazelleri, 1995; Küçük Bir Anmalık, 1996; Begonyalı Pencere, 1998; Denize Atılan Çiçek,1999; Gökyüzünün Fıskiyesi, 2024; Denizin Uykusu Üstümde, 2024; Kantolar, 2024; Yeni Kantolar 2024; Seçme Şiirler, 2024; Sözcükler Denizi, 2024, Taşa Bağlarım Zamanı, 2024

Poetika: Şiir Okuma Durakları, 2024; Şiir İçin Boş Levhalar, 2024; Modern Şiir Üzerine Yazılar 2024

SanatLog Haber

SanatLog.com

Ahmet Ada’dan İki Şiir Kitabı

Sonsuz At

Seçme Şiirler dizisinin diğer bir kitabı da Ahmet Ada’nın Sonsuz At’ı. Ahmet Ada, şiirimizde 1970′li yıllardan bu yana iyi bilinen isimlerden biri. Şiirin süzüle süzüle, kayıp vere vere ve kazana kazana yaşandığı bir sürecin içinden geliyor. Şiirde geçirdiği yaklaşık kırk yılda şiirimizin yaşadığı gelişme, evrilme sürecinin canlı tanıklarından biri. Bu kitabında okuyucu Ahmet Ada şiir serüvenini yakından tanıma olanağını bulabileceği gibi şiirimizin nereden nereye geldiği konusunda da Ahmet Ada’nın şahsında bir düşünce edinebilecek. (Arka Kapak yazısı)

Sözcükler Denizi

Ahmet Ada’nın bu kitapta bir araya getirdiği şiirler belki de kendi tarihinin en lirik, en duru şiirleri. Okumayı bitirdiğinizde bir daha okumak isteyeceksiniz. Şiirlerin verdiği haz içinizde düğümlenecek. Yaşantının, duygu yoğunluğunun bunca sıkışması estetik hazzın doruğunda gezdirecek sizi. Belki de Ahmet Ada’nın yaşamış olduğu rahatsızlık bu şiirlerde yaşama bağlılık, yaşam coşkusu, bilgelik biçiminde ortaya çıktı diye de düşünübiliriz. Bu kitap elinizden düşmeyecek, kendisinden çok söz ettirecek. (Arka kapak yazısı)

Her iki kitap da Şiirden Yayınları (Digraf) tarafından yayımlandı. Sayıları gitgide azalıyor. Bütün dostlarına ve SanatLog okuyucularına duyurulur.

Yazan: sinefil78 (Hakan Bilge)

hakan@sanatlog.com