Anasayfa / Sinema / Film Listeleri & En İyi Filmler / Slavoj Zizek’e Göre En İyi 10 Film

Slavoj Zizek’e Göre En İyi 10 Film

Zizek’in favori filmleri bizi oldukça şaşırttı. Birkaç yazı ve röportajında Hero ile The Sound of Music’i epey yücelttiğini, hatta ikinci filmi “Batı uygarlığının en büyük kazanımlarından biri” diye övdüğünü zaten biliyorduk, ama üzerinde çok durduğu Hitchcock’un listede olmaması, Lynch’in kendisinin bile sevmediği, jeneriğinde takma bir isim kullandığı Dune’un yer bulması hayal kırıklığı yarattı.

slavoj-zizek-sanatlog

Fazla da yoruma gerek yok. İşte liste:

3.10 to Yuma (1957, Delmer Daves)

Dune (1984, David Lynch)

Fountainhead (1948, King Vidor)

The Great Sacrifice (1944, Veit Harlan)

Hero (2002, Zhang Yimou)

Hitman (2007, Xavier Gens)

Nightmare Alley (1947, Edmund Goulding)

Noi Vivi (1942, Goffredo Alessandrini)

On Dangerous Ground (1951, Nicholas Ray)

The Sound of Music (1965, Robert Wise)

Kaynak:

http://explore.bfi.org.uk/sightandsoundpolls/2012/voter/94

Hakkında Editör

Hakan Bilge - The Godfather Mitosu (Şule Yayınları, 2024) ve Aşktan da Üstün: Hitchcock Sinemasında Kişisel Bir Gezinti (Doruk Yayınları, 2024) adlı sinema kitaplarının yazarıdır.

Bu yazıya da bakabilirsiniz.

Dressed to Kill (1980, Brian De Palma)

Alfred Hitchcock’un ve filmlerinin Hollywood’u hatta dünya sinemasını nasıl etkilediği malum. O etkilenmeden en çok ...

Bir Yorum

  1. kaspar hauser

    Aslında bu liste kesinlikle Zizek’e göre en iyi 10 film listesi değildir, nitekim kendisi de bunu sizin yukarıda verdiğiniz sight & sound linkindeki özel dipnotta belirtmiştir:

    ”This time, I opted for pure madness: the list contains only ‘guilty pleasures’, from two screen versions of Ayn Rand to a top Nazi melodrama, from David Lynch’s greatest flop to height of musical kitsch, from a low-budget Hollywood action thriller to a Chinese big-budget historical spectacle, plus a half-forgotten Western and two marginal noirs. This is what I really enjoy – no compromises for high quality or good taste.”

    Yukarıdaki alıntının ilk cümlesi ve son cümlesi çok açık ve Zizek aslında burada kendisinden ciddi bir liste bekleyen Sight & Sound editörleriyle bir nevi alay etmiş, onları kendince ters köşeye yatırmıştır ama onlar da filozofun fazla üstüne gitmeden aynen yayınlamışlar listeyi. Zizek gerçek favorilerini saymış olsa, çok daha standart bir liste olurdu ama o sadece belli klişeleri yine en klişe şekilde gösteren filmlerin birkaçının altını çizerek, popüler kültüre ait film listelerine kendine has bir eleştiri getirmiş oldu bence. Lütfen bunu da göz önüne alarak düzeltelim de bir eksiklik olmasın 🙂

    Mesela Zizek gibi birinin yapması gereken listeyi, aynı yayın organı için Atilla Dorsay yapmış:

    http://explore.bfi.org.uk/sightandsoundpolls/2012/voter/781

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir