Anasayfa / Manşet / 2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’ın

2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’ın

2016 Nobel Edebiyat Ödülü, sürpriz bir kararla ünlü Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan’a verildi. Sanatçı, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk söz yazarı oldu.

bob-dylan-nobel-odulunu-kazandi-sanatlog

Milliyet gazetesinin haberi:

Nobel Komitesi, 2024 Edebiyat Ödülü’nü ABD’li müzisyen Bob Dylan’a layık gördü.

Merkezi İsveç’te bulunan Nobel Akademisi’nin ödüle ilişkin yaptığı resmi açıklamada, Bob Dylan için ‘Amerikan şarkı geleneğine yeni ve şiirsel bir ifade tarzı getirdi’ ifadesi kullanıldı.

Dylan, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki ödülün de sahibi oldu. Dylan’a, Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenecek ödül töreninde bir diploma ve altın madalya da verilecek.

Gerçek ismi Robert Allen Zimmerman olan 75 yaşındaki Bob Dylan’ın, ‘Mr. Tambourine Man’, ‘All Along the Watchtower’, ‘Like a Rolling Stone’ unutulmaz birçok şarkısı bulunuyor.

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Duluth kentinde 24 Mayıs 1941’de orta sınıf bir Yahudi ailesinin oğlu olarak dünyaya gelen Dylan, Amerikan folk müziği ve Blues’a duyduğu ilgi nedeniyle küçük yaşta çeşitli gruplara katıldı.

1961’de New York’a taşınan ve ünlü plak yapımcısı John Hammond ile tanışan sanatçı, 1962’den bu yana 69 albüm yayınladı.

Albümleri 100 milyonu aşan satış rakamlarına ulaşan Dylan, tüm zamanların en çok satan müzisyenlerinden biri kabul ediliyor. 12 kez Grammy Ödülü’ne layık görülen Dylan, ‘Wonder Boys’ filmi için bestelediği ‘Things Have Changed’ şarkısıyla da 2024’de En İyi Şarkı dalında Oscar aldı.

Dylan, 2024’de ABD Başkanı Barack Obama tarafından Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.

Hakkında Editör

Hakan Bilge - The Godfather Mitosu (Şule Yayınları, 2024) ve Aşktan da Üstün: Hitchcock Sinemasında Kişisel Bir Gezinti (Doruk Yayınları, 2024) adlı sinema kitaplarının yazarıdır.

Bu yazıya da bakabilirsiniz.

tarik-akan

Sonuncu Jön: Tarık Akan

Tarık Akan’ın doğum tarihine hiç dikkat ettiniz mi? Dünyaya geldiği yıl bin dokuz yüz kırk ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir