İzmir Saint-Joseph Fransız Lisesi Sergisi

İzmir Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi Tarihine Bir Yolculuk

İzmir Özel Saint-Joseph Lisesi’nin bağlı bulunduğu Lasalle Enstitüsü’nün Roma’daki genel merkezinde yapılan arşiv araştırmaları sonucunda elde edilen fotoğraflar ve belgelerden oluşan “Tarihin içinden Saint-Joseph” sergisi 19 Ekim 2024’de Fransız Kültür Merkezinde açılacak ve 10 süresince sergilenecektir. Saint-Joseph’in tarihine bir yolculuk niteliği taşıyan sergi okulun eski müdürlerinden olan ve 21.08.2011 vefat eden Frer Ange Michel anısına düzenlenmektedir. İzmir’in yangın öncesi yerleşimine ilişkin belgelerin de bulunduğu sergi, İzmir ile ilgili toplumsal, siyasi birçok değerli tarihi bilgiyi de kapsamaktadır.

Sergi ücretsiz ve halka açıktır. 

sanatlog.com

Türkiye Geneli Görsel Sanatlar Öğretmenleri 1. Karma Resim Sergisi

BEYOĞLU ÖĞRETMENEVİ GALERİSİ TÜRKİYE GENELİ GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETMENLERİ 1. KARMA SERGİSİ

İstanbul Beyoğlu Öğretmenevi Sanat Galerisi karma bir sergi düzenleyecektir.

Etkinlik, Türkiye genelindeki görsel sanatlar öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. 

Bu sergi, öğretmenlerimizin ilgi alanlarına göre çalışmalarını devam ettirmelerini teşvik  etmeyi amaçlamaktadır.

Katılımcılar ek bilgi ve katılım şartnamesi, word ve pdf doc linkleri için http://www.beyogluogretmenevi.com/karmaresim.html adresini ziyaret edebilirler.

sanatlog.com

Les Stambouliottes – İstanbullular Resim Sergisi

Fifi la Momo’nun Fransız kaldığı ya da kalmadığı Oryantal Dokunuşlar: “Les Stambouliottes – İstanbullular Resim Sergisi”

Normandiya’da Ecole des Beaux- Arts’da ve Paris’de Ecole du Louvre’da estetik tahsil ettikten sonra, Sophie Berthéas dünyayı dolaşmaya koyulur.

Sophie Berthéas, nam-ı diğer Fifi la Momo, Asya’dan Kuzey Amerika’ya, Avrupa’dan Afrika’ya, sünger gibi emici, ulaştırıcı ve yayıcı olan bakışını her seferinde daha da keskinleştirir ve kavramlarını inceltir. Bu yolculukları onun zaman zaman, gerçeği aşmasına neden olur.

Sanatçı 2024 yılında bir ay süreyle İstanbul’da kalır. Bu süre zarfında şehirde sürekli taramalar yapar, desenler çizer, notlar alır, şehrin ruhunu içine sindirir ve bunlardan efsanevi bir varlık oluşturur: Les Stambouliotes – Istanbullular.

Tüm gördüklerini, çizimlerini, krokilerini ve hislerini bir yıl boyunca üst üste koyar, koyar ve nihayet uzun ve karmaşık bir olgunlaşma sürecinin sonucunda, bazen aşırı olduğu hissini bile veren kavramlar yoğurulurlar ve “Les Stambouliotes - İstanbullular” Sergisi bütün bunların bir meyvesi olarak ortaya çıkar: İzlenimlerin tuvale aktarılmasında istenen renk yoğunluğu için üst üste (bazen üç kat) ve genellikle aşırı doymuş kalın resimsel malzemeler, eski halı çözgülerine atkı olmuş insanlarla beraber, genellikle geçmiş ile şimdi arasında sıkışmış olarak, çağdaş dünyanın cilvesinde bir görünür, bir kaybolurlar.

Berthéas’ın resimlerinde daha ziyade Türkiye kültürel mirasının başyapıtları ile kişinin diyalogu (ki bazen kimin kim olduğu bilinmez) kurgulanmıştır. Çeşitli planlar birbirine karışırlar, detaylar genele karşı üstün gelirler, fakat her zaman kaba arka planlar ile çok detaylı işlenmiş ön planlar arasında bir çatışma vardır.

“Les Stambouliotes - İstanbullular” sergisi, dördüncü boyut olarak kabul edilen “zaman” kavramı ile dalga geçen Sophie Berthéas’ın son sergilerinin mantıksal bir devamıdır. Bu zaman, özellikle, izleyicinin tuval üzerinde göz gezdirme zamanıdır da. İzleyicinin bakışları, duygusal bir filtre olarak resmi yeniden oluşturur. Sonuçta göz,  meditasyon ve yansıma alanı olarak resmin kendisinde faaliyet gösterir…

SAH Galeri
Moda Cad. Tellalzade sok. (Kadıköy Antikacılar Sokağı) No. 9/1 Kadıköy İstanbul
0216 346 12 13
0533 244 28 28

sanatlog.com

10 Yönetmen 10 Ülke Bir Film ve Mardin

Aralarında , ve ’in de yer aldığı 10 ayrı yönetmen tarafından 10 ayrı ülkede farklı temalardan oluşan ‘’ filminin Türkiye’deki çekimleri Mardin’de gerçekleştirildi.

Amerikalı bir yapımcı tarafından hazırlanan proje uyarısınca dünyanın 10 ayrı ülkesinde 10 yönetmenin farklı temadan oluşturacağı filmin Türkiye’deki çekimleri Mardin’de yapıldı.

Oyuncular ve ’ın da rol aldığı ”Eşekler ile Yüzmek” filminin çekimlerinin tamamlanmasının ardından gazetecilere açıklama yapan ünlü yönetmen Bahman Ghobadi, dünyada en çok beğendiği birkaç kent arasında yer alan Mardin’de olmaktan büyük zevk duyduğunu belirterek, bu nedenle çekimlerde zevkle çalıştığını söyledi.

Filmin destansı olduğunu ve 10 farklı yönetmen tarafından 10 farklı ülkede farklı temalardan çektiği görüntülerden oluşacağını kaydeden Ghobadi, şöyle dedi:

”Ben İslam bölümünü çekiyorum. Her yönetmen 13 dakika filmi çekecek. Bu sene sonuna tamamlanacak film birçok ülkede yayına girecek. 10 film bir arada çıkacak. Filmi izlediğinizde filmin sonunda anlaşılacak. Film bir desten üzerine kurulu. Bu destanda eşekler de yer alıyor. Mardin, Arap, Kürt, Süryani ve Türklerin bir arada yaşadığı bir kent olduğu için güzelliği daha da anlamlı. Filmde işlediğim konuya da çok yakınlık ediyor. Yılmaz Erdoğan ile sinemadan ötürü bir dostluğa dayanan bir arkadaşlığımız var. Şair yazar, üretken bir kişiliğe sahip. Türkiye’ye geldiğimde de bu özellikleri taşıyan biriyle çalışmak istedim. 23 yıldır film yapıyorum. Bu sürede çalışırken en büyük zevki burada aldım. Misafirperver cana yakın halk. Mardin Derneğine katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Belki bir süre sonra ortaklaşa bir film yapabiliriz.” 

‘İlk kez geliyorum ama kesinlikle son olmayacak’
Yılmaz Erdoğan ise ilk kez geldiği Mardin’den çok etkilendiğini ve burada bir film çekmeyi arzuladığını belirterek, şöyle konuştu:

”Dünyanın hiç bir şehri gelen misafire bu kadar şaheser manzara sunmaz. Mardin çok sihirli bir yer. İlk kez geliyorum ama kesinlikle son olmayacak. Şimdi kısa film için geldik. Ama daha uzunları için de geleceğiz. Mardin’de film çekmeyi çok isterim. Çok geç geldim ama bunu telafi edebiliriz. Dünyanın en güzel yerlerinden birisi burası. Dara’da büyük bir hazine var. Umuyorum ki yakında bunu turizme kazandırırız. Mardin’in yanı sıra Kızıltepe, Dara gibi farklı atmosferlerden yararlandık. Film birkaç dilde çekildiği için Mardin gibi oldu. Amerikan filminde oynadık ama hiç Amerikalı görmedik.”

Menderes Samancılar ise 38 yıllık meslek hayatının en önemli filmlerimden birinin Mardin’de çektikleri bu film olduğunu söyledi.

sanatlog.com

“Bir Zamanlar Anadolu’da” Asya-Pasifik Film Ödülleri’nde Yarışacak

’ın son filmi Bir Zamanlar Anadolu’da, Asya-Pasifik bölgesinin en prestijli film ödüllerinde 4 dalda aday gösterildi…

Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Asya-Pasifik Film Ödülleri’nde yarışacak olan ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’, En İyi Yönetmen, En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Sinematografi dallarında aday oldu.

‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ En İyi Film kategorisinde İran, Çin ve Hindistan yapımı filmlerle yarışacak. Hong Konglu film yapımcısı Nansun Shi başkanlığındaki uluslararası jüri tarafından belirlenecek ödüller, 24 Kasım’da Avustralya’nın Queensland eyaletindeki Gold Coast kentinde düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ filminin ilk uluslararası gösterimi bu yılki ’nde yapılmış ve film Jüri Büyük Ödülü’nü kazanmıştı.

Nuri Bilge Ceylan, 2024 yılındaki Asya Pasifik Film Ödülleri’nde ‘Üç Maymun’ filmiyle en iyi yönetmen ödülünü almıştı. 

sanatlog.com

Sonraki Sayfa »