Paul Celan - Çiçek

Haziran 21, 2024 by admin  
Filed under Edebiyat, Sanat, Siir, Ustalara Saygı

Taş.
Havada taş, gözümle izlediğim.
Gözün, taş gibi kör.

Biz
el idik,
boşalttık karanlığı ve yakaladık
yazla gelen sözü:
Çiçek.

Çiçek - bir sözcük körlerin sözlüğünde.
Senin gözünle gözüm:
giderir
susuzluğu.

Büyümek.
Yürekte yaprak gibi
kat kat.

Bir söz daha, bunun gibi ve çekiçler
savruluyor havada.

Paul Celan

Çiçek

Çevirenler: Gertrude Durusoy - Ahmet Necdet

Sabahattin Kudret Aksal - Elinle

Haziran 21, 2024 by admin  
Filed under Edebiyat, Sanat, Siir, Ustalara Saygı

Seninle sabahların aydınlığı otların ışıyışı seninle
Sonsuzlukta arınmış ovada çığlıkları koşup giden atların
Kirimi pasımı suyu sabunu sol bir teknede yudun yıkadın
Aldın kaba doğayı düzenledin yeni baştan bir güzel elinle

Su kuşlarıyla allı pullu donanma fenerleriyle ardıçlarla
Bezedin düşsel gelinler örneği bir boydan öbür uca evreni
Adım atmak yeniydi seninle uyumak uyanmak solumak yeni
Mutlulukların çiçek açan denizi göz gördüğünce giden tarla

Kanat vurur başının üstünde döner durmadan bir mavi güvercin
Aydınlığında gecemin boy atan yabancıl bitkilerime azık
Yaşantımı sürdürme gücüm benim günüm geceme düşen ışık
Özgür dileğim kara ağaçlar değin köklü ölüm isteğim

Sabahattin Kudret Aksal

Elinle

Olcay Öztunalı - 2′yim Şimdi

Artshop Yayıncılık, şair ve yazar adaylarının kitaplarını yayımlamaya devam ediyor!

Artshop Yayıncılık, yıllardır, usta yazarların ve yeni kalemlerin kitaplarını yayımlıyor… Her ay, yeni ve yetenekli kalemler keşfediyor…

Öykü, şiir, deneme, inceleme, çeviri ı alanında yayımladığı birbirinden nitelikli kitaplarını, Türkiye’nin tüm kitabevlerinde, D&R’larda, Megavizyon Mağazaları’nda, Kitapsan şubelerinde ve internet satış noktalarında kitapseverlerin beğenisine sunuyor…
Artshop Yazar Ailesi, yazılarına güvenen genç ve yetenekli kalemleri keşfetmeye, onların kitaplarını yayımlamaya devam ediyor…

Olcay Öztunalı’nın 2′yim Şimdi adlı kitabı için Karin Karakaşlı’nın Sabah gazetesinde yazdığı “Şiirin şiirleri hayatın müziği” adlı yazıyı aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz:
http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat//2011/03/31/siirin-siirleri-hayatin-muzigi

ARTSHOP YAYINCILIK
Tel: 0212 664 68 78
Gsm: 0536 336 13 75
artshopyayincilik@gmail.com

SanatLog Haber

sanatlog.com

Düşünkara Fanzin “Uçan Sayı” Çıktı!

Haziran 21, 2024 by admin  
Filed under Dergi & Fanzin, Duyurular, Edebiyat, Sanat

Düşünkara Fanzin Uçan Sayı Haziran 2024

Çift yön kapakla çıkan bu sayının kapak çizerleri
Mert Gürkan ve Adımizleri…

İçerikte;

Ürk / Karşı - edilgen androgenital ürker
Siyah Ojeli Mesnevi / Yeşil Elma
Meltem Yakın Üldes’ten kolaj çalışması
Gülşah Akbulut / Uzak, kedi
Küçük Çocuk - Pocahontas Haklı çıktı
Kağıttan Gemi - Bir Düşüş Olarak Normallik
Envehep
Emrah Meyda
Dünyaya Küsen Adam - Kısa Kemiksiz Hikaye
O. Koştan - Çocuk Kara
Yılmaz Ruhi Demir - Bahar
Yağmur Güncesi - Beyaz Saçlı Çocuk
Marmara - Tükürük Köftesi
Tanya - Çizgilerle Anı…
Sert Sessiz - Bir Hoş Rayiha
Bilal Tonga - Kar Hakkında Bir Masal
Mehmet Başıbüyük - A’yı Unutmak, Sayıklamak, Sayıklamak
Arren Kelebek
yazıları,

Çizitema “BAHAR”a ise
Ody Saban,
Onston,
Adımizleri,
Mert Gürkan,
Cemal Keleşoğlu,
Çiğdem Demir,
Betigül Umuroğlu

çizgileri….

Bir sonraki sayı yasak sayı olacak,
ÇİZİTEMA konumuz ise
“PANDOMİM”

-Şimdilik-
Ankara’da

İmge Kitabevi
Turhan Kitabevi
Ardıç Kitabevi’nden edinebilirsiniz.
En kısa sürede İstanbul, Samsun ve Eskişehir’de olacaktır…

SanatLog Haber

sanatlog.com

‘Sınırlar Yörüngeler’den 5. Yılda 10. Sergi

‘Sınırlar Yörüngeler 10’ sergisi Siemens Sanat’ta ziyaretçilerle buluşuyor…

Siemens Sanat’ın genç sanatçıları desteklemek ve güncel sanat için bir platform oluşturmak amacıyla düzenlediği ‘Sınırlar Yörüngeler’ yarışması bu yıl beşinci kez gerçekleştirildi. Bu yılki ‘Sınırlar Yörüngeler 09-10’ yarışmasında başarılı bulunan yapıtların ilk bölümünün sergilendiği Sınırlar Yörüngeler 09 sergisinin ardından, başarılı bulunan diğer 7 sanatçının yapıtları 29 Haziran – 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında Siemens Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.

Sınırlar yörüngeler 10 sergisinde, yedi genç sanatçının yapıtları yer alıyor…

Banu Cennetoğlu, , Mürteza Fidan, ve Hakan Onur’un yer aldığı ‘Sergi Değerlendirme Kurulu’ tarafından titizlikle yapılan değerlendirme sonucunda, “Sınırlar Yörüngeler 10” sergisinde çalışmalarına yer verilen genç yetenekler arasında Sibel Ay, Hüseyin Arıcı, Güler Âşık, N. Güneş Güven, Faruk Yigen, Rabia Öner ve Zeynep Güler bulunuyor.

Sergi Değerlendirme Kurulu üyelerinden Mürteza Fidan, sergide yer alan genç sanatçıların kimlik sorununun türdeşliği yerine kimliklerin değişkenliğini günümüz görsel kültürünün zeitgeist’ı (zamanın ruhu) olarak gündemlerine yerleştirdiğini ifade ediyor.

‘Sınırlar Yörüngeler 10’ sergisi 29 Haziran – 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında, haftanın her günü saat 10.00 – 19.00 saatleri arasında Siemens Sanat’ta ziyaret edilebilir.

Siemens Sanat -

Meclis-i Mebusan Cad. No: 45 Fındıklı - İstanbul

Tel: (0212) 334 11 04

www.siemenssanat.com

http://twitter.com/siemenssanat

www.facebook.com/siemenssanat

SINIRLAR YÖRÜNGELER 10 SERGİSİ KONSEPT METNİ

Zamanın mitolojiden, doğanın gizemden arındırılmasıyla çevremiz daha da fazla seyirlik hale dönüşmekte ve araçsallaştırılmış akıl, içerikleri boşaltılmış kavramların basit bir biçimsel kılıfı haline gelmekte. Bu da sanatı salt entelektüel meselelerle sınırlayarak gerçekleştirmemenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Görülen o ki, saptanmış gündemlerin tek tipleştiriciliğine karşı, direnişin ruhunu günümüz sanatının aurasına yerleştirmek sanatçıya düşmekte. Güncel olanın hem içinde yer almak, hem de onun gündemini oluşturmak tek çıkar yol olarak gözükmekte.

“Sınırlar Yörüngeler 10” sergisinde yer alan genç sanatçılar, kimlik sorununun türdeşliği yerine, kimliklerin değişkenliğini, kültürün antropolojik durağanlığı yerine, kültür-ötesi geçirgenliğini, günümüz görsel kültürünün zeitgeist’ı (zamanın ruhu) olarak gündemlerine yerleştirmekteler. Günümüzde, kültürel alanın akışkan ve hareketli yapısı, onu ulus ve coğrafi sınırlar içinde açıklamamızı imkânsız hale getirmektedir. Dolayısıyla sanat da, kültüre, kültür-ötesi birliktelikler açısından bakarak kendisini yapılandırmakta. Günümüz sanatçıları, kültür-ötesi geçirgenliğin küresel diasporasında ve görsel kültürün melez formlarının küresel dolaşımın türbülansında yeni politikalar/stratejiler geliştirme çabası içerisindeler.

İnsan belleğinde geri dönüp, şeyleri şimdiki zamanda bilmeye yönelerek hem geçmişi hem de şimdiyi anlamlandırma çabası içerisinde olmuştur hep.

Bellek kategorileri arasındaki boşluklar, bilinmezlikten kaynaklanan geçmiş ve şimdi arasındaki konsensüsü üretememenin tekinsizliğiyle karşı karşıya bırakır insanı. Sibel Ay, video çalışmalarında bu muallak sisli zeminde belleğin hayaletlerinin izini sürmekte.

Hüseyin Arıcı’nın anıtsal tuvalleri, merak eden gözün temsil kaygıları arasında gidip gelmekte; seyirlik olanın ödünç aldığı “pasif ten”, araçsal gerçeklik olarak seyirlik hale gelmekte. (…) taklitten öte bir yanılsamayla kavramsallaşıyor bu mekanizma.

Rabia Öner çalışmalarında fotoğrafı ara yüzey transfer aracı olarak kullanıp, alanı/yeri kodlamakta. Geleneksel yağlı boya uygulamalarıyla bu saptamaları cisimleştirerek arzunun görüntülerini üretmekte.

Çocukluğumuzun içgüdüsel oyunları, aslında beden bütünlüğüne yönelen arzu dolu girişimlerdir. Ölüm içgüdüsüyle yaşama içgüdüsünün çatıştığı ambivalent (çift değerli) bir tutum, erişkinliğimizin provasının kodları olarak yansıtılıyor Güler Âşık’ın videosunda.

N. Güneş Güven, birbirinden farklı anlatılardan, farklı enstantanelerden keserek bağlamından koparttığı desen-imgeleri yeniden montajlamakta; eklektik bir mekanizmayla yeni bir anlatı, enstantane başka bir bağlamda yeniden inşa edilmekte.

Faruk Yigen bütün bir algıyla günlük kullanım nesnelerini, ayrıntıdan uzak tutan bir desenle imliyor. Bu görüntüler onların temsil değerlerini içermekten çok, öznenin arzusu içinde eriyen özgün formlara dönüşüyor.

Tekillik, diyalojik bir mesafeyi içerir ve kendine dönük bir formdur. Akışkan ve açık zeminlerde iletişim gerçekleştirilebilir. İletişimin bireyler arasındaki akışıyla ilişkisel- birliktelik formları geliştirilebilir. Zeynep Gürler’in “İletişim Şebekesi” adlı metaforik plastik göstergesinde olduğu gibi; günümüzde toplumsal iletişim mekanizmaları, bir yandan kolektif bir iradeyi mümkün hale getirirken, diğer yandan da birbirine bağımlılığın sersemletici hissiyatına terk etmekte bizleri. (Mürteza Fidan – - Mayıs 2024)

SanatLog Haber

sanatlog.com