Ihlamur Dergisi’nin 7. Sayısı Çıktı!

Ihlamur Dergisi’nin 7. Sayısı Çıktı! Bu sayının dosya konusu Prof. Dr. Saim Sakaoğlu…

İLKSÖZ: BU SAYI ÜZERİNE

Hakan Sarı kardeşimle tanışmamızın üzerinden beş yıl bile geçmedi. Onunla ne konuştuksa kültür üzerineydi; dil, edebiyat ve tarih üzerineydi. Toplantılar düzenledi, katıldım; dergi yayımladı, destekledim; bir şeyler sordu, cevapladım. Kısacası dost oluverdik.

Bir gün, “Hocam, Ihlamur’un bir sayısını sizin için özel sayı olarak düşünüyoruz.” deyivermez mi? Öyle havalara filan girip, “Yok canım, ne gereği var!” türü “istemem, yan cebime koy” kurnazlığına yatmadım. Hakan kırılacak bir kardeş değildi.

Ona benimle ilgili öbür dergi özel sayılarını (Tarla, Millî Folklor, Erciyes) hatırlatarak farklı bir yöntem izlememizi önerdim; hemen “Eyvallah.” deyiverdi. Neydi bu farklı yöntem? Derginin bana ayrılacak sayfaları, dostlarımın yazacakları hatıralardan oluşacaktı. Bu, örneği olmayan, ilk defa uygulanacak bir yöntemdi…

Hemen 40 kadar yaşıtımın, gencimin, öğrencimin, dostumun Genel Ağ (internet) adreslerine ‘tek tip’ bir ileti gönderdik. Biliyordum ki bazıları iletimizi alamayacaktı, bazıları da 350 kelimelik bir hatıra yazısı için zamanı az bulacaktı; belki de bazıları bu tür bir dergide yazmayı uygun bulmayacaktı.

Neyse, beklemeye başladık. Gelenler bu dergide yer alıyor. Ayrıca, bir gazetemizin kültür ekinde yer alan üç hatıra yazısı ile bir şiiri ve yazılışının üzerinden 15 yıl geçmesine karşılık ilk defa okuyabildiğim bir âşığımızın şiirini de eklemeyi uygun bulduk.

Sonuç mu? Sonuç ellerinizin arasına… Hatta bazıları ‘hatıra fotoğraf’ı ile… Sıralamayı belirlemek kolay olmadı. Soyadının, bazen de adının ilk harflerinden dolayı, tıpkı Vasfi Rıza Zobu gibi hep arka sıralarda yer verilen dostlarımızı da düşünerek, inanmayacaksınız ama, yerlerinizi kur’a ile belirledik. Bu yöntem bile sayının özelliklerinden biridir.

Bilimin ayağa düştüğü, ın bir ölçüde kendinden geçtiği, eski dostlukların üç kuruşluk menfaat uğruna harcandığı, hoca ve büyük hakkının anka kuşuna dönüştüğü bir dünyada, Hakan kardeşimle arkadaşlarının sergilediği bu sorumlu davranış beni son derece duygulandırdı. Biz bütün yazıları kendilerine teslim ettik, benim, geniş çerçeveli bir hayat hikâyemle birkaç da fotoğrafımı eklemeyi de uygun bulduk.

Teşekkür perdesini açarsak kimleri anmayacağız ki… Sevgili Hakan’ımızı en başa yazmalıyım. Elbette Ihlamur’cu arkadaşlarımız Fatma, Yasin ve Seval’i de anmadan geçemeyeceğim. Ön hazırlık aşamasında her zaman olduğu gibi Bil. Uzm. Atiye Nazlı vardı. Ve adlı kahramanlarımız… Lütufkâr davranışlarıyla bu dergiyi hatıralarıyla, şiirleriyle renklendiren ve zenginleştiren yazarlarımız… Sağ olunuz. Bütün bu güzel insanlara teşekkürlerimi sunuyorum.

Konya, 28 Şubat 2024

Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU

SON SÖZ

Ihlamur Dergisi olarak 3. yıla doğru koşarken; ın farklı kulvar ve disiplinlerini, kültür dünyasının muhtelif görüngülerini olabildiğince geniş bir vizyonla kavramaya çalıştık. Elbette henüz arzu ettiğimiz seviyeyi yakaladığımızı iddia etmiyoruz; fakat 7. sayıyı geride bırakırken hedeflediklerimizin izinde gidebildiğimiz için mutluyuz.

Neydi o hedefler?

Her sayıda alanında isim yapmış ve çalışmalarıyla kültürümüze hizmet etmiş şahsiyetleri dosya konusu yapmak, genç ve adı duyulmamış şair ve öykücülere yer vermek; yanı sıra ustalığını kanıtlamış şair ve yazarların eserlerini yayımlamayı görev edinmek, dergi sahipleriyle röportajlar yapmak, sinema yazıları ve kültürel -inceleme-makalelerle evreni kavramak, dünya edebiyatından çevirilere yer vermek… Bütün bunların ilişiğine, ilerleyen zamanlarda ın başka disiplinlerini de ekleyebilmek görev bilincimizdir.

Önümüzdeki sayıda Hüsamettin Olgun’u ağırlayacağız. Yeniliklerde buluşmak üzere…

Hakan Bilge

İçindekiler:

Xakestari

Zikir

Cezmi ERSÖZ

Dilimdeki Aşk

Hülya ATILGAN

Yılan Kız

Yelda KARATAŞ

Kalemi Öpen İnsan: Sait Faik

Gülten AĞRITMIŞ

Bir Şey

Sırrı ÇINAR

Havalandırmaya Çıkacağımız Gün

Yasin ALTUNBAY

Birgün

Fahri TUNA

Portre: Mardin

Yusuf BAL

Ücra İşlem

Gamze ATAL

Âşık Mananın Dert Ehli Sofrası

Seval OĞUZ

İğde Kokusu

Raşit Ulaş Çetinkaya

Tanrı ve İnsan Elele Öldü

Hakan SARI

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na Dair

Hüsamettin OLGUN

Aydının Çilesi

Güven TANYERİ

Dostluklar Bitmez

Doç. Dr. Hasan KÖKSAL

Mazruf Merakı

Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ

Model ve Aydınlık Bir Yüz; Saim Sakaoğlu

İsmail DETSELİ

Düşünüyorum da Onun Hangi Meziyetlerini Yazayım, Onu Nasıl Anlatayım?

Şeref YILMAZ

Anadolu Ağacının Meyvesi: Saim Sakaoğlu

Mehmet Ali UZ

Unutulmayan Hatıralar

Prof. Dr. Ali Berat ALPTEKİN

Masal ve Efsane Kitaplarıyla Dünyayı Dolaşan İnsan: Prof. Dr. Saim Sakaoğlu

Atiye NAZLI

Mektubumuz Var mı?

Halil KARABULUT

Şerefli Konuklarımıza

Nail TAN

Saim Dede’yle İlgili Bir Anı

Prof. Dr. Esma ŞİMŞEK

Bir Ulu Çınarın Gölgesinde Yol Almak

Hayrettin İVGİN

Mübarek Helva

Doç. Dr. Nesrin Tağızade KARACA

Hocamız Prof. Dr. Saim Sakaoğlu İçin

Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM

Saim Hocam İle Hatıramız

Doç. Dr. Bilgehan Atsız GÖKDAĞ

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na Dair

Ali IŞIK

Kürsüde, Mecliste, Çarşıda Pazarda Bir Konya Çelebisi: Prof. Dr. Saim Sakaoğlu

Recai KICIKOĞLU

63 Yıllık Arkadaşım Saim Hoca

Doç. Dr. Dilaver DÜZGÜN

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun Erzurum Yılları

Mestan KARABACAK

Sakaoğlu Destanı

Nesrin ALBAYRAK

Korkut Atam

Muhammed Bahadırhan DİNÇASLAN

Tu Vas Me Detruire

Alper Yasin BOĞATEKİN

Bağlanmayacaksın

Gülden DOKUYUCU

Hayaller

Hasan BAŞDEMİR

Huzur

Hasan KARAYEL

Tersdüz Yüz

Hakan BİLGE

Ölüm Makineleri

Taner KORKMAZ

Yağmur

Tolga KAYASU

Gitarımda Boğaziçi

Hakan SARI

Raks

YEDİ İKLİM DERGİSİ 250. YAŞINDA

Cihat ALBAYRAK

Dönence

Hatice TEKİN

Aşk Arbedesinde Sevgili Galip

Ayşenur MUCAN

Kan Çağı

Oğuz Atahan BAŞARAN

Ah! Babalar

Songül DOĞAN

Yed-I Emin

Seli ŞENDÖKEN

Vanilyalı Çikolata

Zişan İLTER

Kücü(k)cük Bir Yontu

Ihlamur-Künye:

sanatlog.com

“Buluşma 3 – Ihlamur Şairleri” Çıktı!

Buluşma heyecanı devam ediyor…

Bir ilk adım olması ümidi ile ilk ‘’Buluşma 100 Şiir 100 Şair’’ antoloji kitabını hazırladık. Takvimler 2024 yılını gösteriyordu. Genç şairleri bir araya getirmek, kitaplarda yer almasını sağlamak ve şiirlerini edebiyatımıza kazandırmak öncelikli amacımızdı. İlk ‘’Buluşma’’ eserinde, Selçuk Üniversitesi’nden 100 genç ’’Elim Sende’’ kampanyasına destek vermek amacıyla buluştu. Pek çok arkadaşımız bu vesile ile kendi şiir kitaplarını hazırlama fırsatı buldu. Bu yüz genç kalem bir araya geldikten günümüze dek projelerimiz devam etti. 2024 yılında, doğumunun 1000. yılında Kaşgarlı Mahmut’u, 800. doğum yılında Nasrettin Hoca’yı, Konya’ya gelişinin 780. yılında ve vefatının 734. yılında Hz. Mevlâna’yı vefatının 200. yılında Yahya Kemal Beyatlı’ yı ‘’1. Uluslararası Şairler Buluşması’’ nda anmak ve anlamak gayesi ile buluştuk. ’’Buluşma 2’’, Türk Kültür ve Medeniyeti’ne katkı sağlaması ve araştırmacılara, öğretmenlere, öğrencilere ve şiir severlere kaynaklık etmesi amacıyla hayata geçti. Aynı titizlik ve enerji ile ‘’Buluşma 3’’ için çalışmalara başladık. Ihlamur Projesi’nin fidanları atıldı. Kokusu tüm ülkemizi hatta birçok dünya ülkesini sardı. Yıl 2024 ve biz Ihlamur şairlerini bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Edebiyatımıza her geçen gün yeni değerler katmaktan onur duyuyoruz. Konya‘da ekilen bu fidanlar dileriz ki tüm dünyaya yayılır ve hep yeşil kalır. Ihlamur Dergisi ile başlayan proje, yakında sanatseverlerin karşısına çıkacak olan Mevlâna Özel Kitabı: Nevniyaz ve beraberinde pek çok yeni proje ile devam etmektedir. Şiirin, fotoğrafın, heykelin, resmin, tiyatronun yani kültür, ve edebiyata dair her şeyin Ihlamur’la yeniden değer kazanması, yeni değerlere öncülük etmesi, Türk Kültür ve Medeniyeti’nin sınırsız ve sonsuz yaşaması gayesi Ihlamura can suyu oldu. İşte nihayet Ihlamur şairleri ‘’Buluşma 3’’ ile karşınızda. Projelerimizde desteğini bizden hiç esirgemeyen çok değerli yazarlarımıza, bizleri yalnız bırakmayan Buluşma şairlerine, değerli Ihlamur okurlarına ve Ihlamur şairlerine sonsuz teşekkürler eder Buluşma 3 Şiir Antolojisi’ni gururla sunarız.

Hakan SARI

BULUŞMA 3 – IHLAMUR ŞAİRLERİ

Ihlamur Kitap: 1
Mart 2024
Yayına Hazırlayan: Hakan SARI
ISBN: 978-605-4336-29-6
Sayfa sayısı: 200 Fiyatı: 10 TL
Kitap sipariş: kitap@ihlamurdergisi.com

Kitapta yer alan şairler:

Abdullah Eren
Abdullah Yeşilırmak
Adnan Sayım
Ahmet Beltekin
Ahmet Koçakoğlu
Ahmet Yılmaz Tuncer
Altay Burağan
Asuman Soydan Atasayar
Bedia Belkıs Balcılar
Burçin İvren
Cemil Aydın
Cihat Albayrak
Fatih Yağcı
Fatma Uçarlar
Fecri Yağızer
Gülden Dokuyucu
Gülten Ağrıtmış
Hakan Bilge
Hakan Sarı
Hasan Başdemir
Hasan Karayel
Hülya Atılgan
İbrahim Sağır
İlkay Coşkun
Kamil Remzi Cin
Mehdi Akan
Mehmet Engin
Mehmet Gül
Mustafa Aslan
Nihat Kaçoğlu
Osman Yanar
Raşit Ulaş Çetinkaya
Seher Ortaöner
Seval Oğuz
Sırrı Çınar
Songül Sezgin Doğan
Taner Korkmaz
Yasin Altunbay
Yelda Karataş
Yusuf Bal

sanatlog.com